duminică, 8 ianuarie 2017

Filtrele magnetice pentru centrala termica sunt o idee buna?
                            Filtrele magnetice pentru centrala termica sunt o idee buna?

Unii cititori stiu ca am discutat de multe ori despre coroziune si filtrele magnetice.
Ideea din spatele acestor dispozitive este urmatoarea , coroziunea in cadrul unui sistem de incalzire produce namol - care poate bloca cazanul sau schimbatoarele de caldura,pompe si radiatoare -  deoarece acesta este feros prin natura lui (rezulta din fier, otel sau inox ), si poate fi atras de un magnet puternic.
Aceasta teorie este partial adevarata. Dar namolul poate rezulta si din coroziunea componentelor din cupru, zinc sau aluminiu acestea fiind  neferoase si nu vor fi prinse de nici un magnet.
In mod ideal sistemul de incalzire nu ar trebui sa contina acel mal, deoarece el ar trebui combatut cu un inhibitor de coroziune. Acest lucru este usor de facut dar unii ingineri de instalatii nu recomanda in mod obisnuit inhibitor de coroziune, preferand sa-si vanda filtrele magnetice. Un lucru destul de  ingrijorator deoarece unii producatori de cazane fac mai intai testarea apei din sistem, verificand daca contine inhibitor si in cazul in care concentratia de inhibitor nu este adecvata, acest lucru poate anula garantia.
Puteti verifica prezenta inhibitorului din sistemul de incalzire prin colectarea unei mici probe de apa intr-un recipient, de la unul dintre aerisitoarele de radiator, folosind un kit de testare de la firmele de specialitate. Testul presupune adaugarea unui reactiv si verificarea culorii pe o diagrama.
Un test mai dur este de a adauga un cui de otel si o moneda de cupru intr-un borcan si a se lasa timp de o saptamana. Aceste metale reproduc combinatia de metale din sistemul dumneavoastra de incalzire iar daca cuiul de otel incepe sa corodeze, atunci este ceea ce se intampla in partea interioara a radiatoarelor dumneavoastra.
In general daca folositi concentratia recomandata de inhibitor al producatorului, ar trebui sa fie suficient pentru a proteja intregul sistem de incalzire si nu va mai fi nevoie de un filtru magnetic.
Exista totusi si cazuri in care, desi, cazanul este mai nou de cinci sau sase ani ar putea acumula in schimbatorul de caldura depuneri de piatra, maluri, magnetita, rugina si alte resturi acumulate  in interiorul echipamentelor integrate in instalatiile termice, din cauza tuburilor foarte inguste sau sistemului de placi compacte.
Eficienta unui schimbator de caldura este data de conductivitatea termica a materialului din care este fabricat precum si de configuratia sa geometrica. In general, la fabricarea schimbatoarelor de caldura se folosesc metale cu o conductivitate termica foarte mare : cuprul, aluminiul sau aurul. Pentru aplicatii mai putin pretentioase se utilzeaza otelul.
Din punct de vedere al configuratiei geometrice, schimbatoarele de caldura pot fi : bitermic (tub in tub) sau lamelar  (in placi) ele si fiind astfel predispuse la blocaje.
Deci, un filtru s-ar putea sa fie o precautie inteleapta. Am recomanda unul care include in plus, un filtru de gravitatie, pentru a indeparta resturile neferoase,inclusiv namolul feros.

Un filtru nu ar trebui sa fie gandit ca un substitut pentru aspectul cel mai vital al cazanului, mentinerea concentratiei corecte de inhibitor in apa din sistemul de incazire, ar fi o alegere mult mai buna.

sursa;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu