luni, 23 decembrie 2013

Ghid al defecţiunilor ce pot apărea la instalaţiile de încălzire centrală



Depunerile negre de magnetite produc sedimente dense în calorifere şi în interiorul centralei.
Pot obstrucţiona pompele şi pot reduce circulaţia apei în ţevi şi în radiatoare. 
Atunci când dintr-un ventil de aerisire (răsuflător) al unui calorifer, al centralei sau de la robinetul de evacuare curge apă neagră înseamnă că starea de coroziune este avansată. 

Oxidul negru se formează la toate instalaţiile netratate.

Oxid roşu de fier Rugina roşie sau maro se produce doar la instalaţiile de încălzire atunci când acestea sunt aerate.  Defecţiunile datorate aerării trebuie să fie reparate şi componentele stricate trebuie să fie înlocuite, astfel încât să se prevină alte avarii (daune).
  
Hidrogen (foarte inflamabil)
Hidrogenul este un subprodus al proceselor de coroziune şi în prezenţa sa este necesar să se aerisească des instalaţia.  Hidrogenul este deseori confundat cu aerul. Poate fi sesizată prezenţa sa, dând foc atunci când iese din ventilul de aerisire al caloriferului şi este uşor de identificat deoarece dându-i foc produce o flacără galbenă.  Acumulările de gaz scad nivelul apei, afectând astfel sistemul de circulaţie al radiatoarelor care la rândul lor sunt reci.

Coroziunea galvanică este foarte cunoscută de toţi şi contribuie in mod semnificativ la deteriorarea instalaţiilor centralizate de încălzire.  In prezenţa cuprului, oţelului şi aluminiului coroziunea devine dăunătoare ca şi într-o baterie care se consumă.
În continuare sunt date unele exemple de cazuri in care poate apărea coroziunea galvanică:

1.  Ţevi de plastic cu contact direct cu un calorifer
2.  Accesorii de alamă
3.  Aschii din piese de cupru in calorifere
4.  Sedimente de oxid de fier (magnetite)
5.  Coturi in radiatoare de oţel – zone supuse solicitării
 
Impurităţi
Impurităţile existente în apă au un rol decisiv în procesele de coroziune ale unei instalaţii de încălzire centrală.  Nivelul de coroziune creşte când se unesc fluxanţii, care conţin cloruri. 
Noile instalaţii ar trebui spălate preventiv, înainte de prima utilizare, cu un detergent conform BS7593 şi conform regulamentului Benchmark astfel încât să se evite problemele similare.

Calorifere găurite sau care au pete de coroziune ca un vârf de ac
Pierderile radiatorului se produc din cauza coroziunii prin înnegrirea localizată în anumite puncte şi acest lucru nu este altceva decât rezultatul unei combinaţii a situaţiilor mai sus amintite.
  
Zgomotele centralei
Când în schimbătorul de căldură sunt nămoluri sau cruste, apa poate fierbe în anumite zone. Acest lucru la nivel de acoperire produce temperaturi interne foarte mari, ce cauzează formarea de bule de aer
(vapori) pe schimbătorul de căldură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu