duminică, 22 decembrie 2013

Coroziunea instalatiei termice


Calorifere de otel conectate prin teava de cupru, de polietilena, PEX, Pexal sau la clasica teava neagra de fier formeaza un fel de mal negru, numit si magnetita. Acesta rezulta in urma coroziunii fierului si poate forma, daca nu este indepartat, cruste in interiorul schimbatorului de caldura, scazand randamentul centralei si determinand un consum mai mare de combustibil. De asemenea poate determina blocarea pompei, a diferitelor valve din sistem, a vanei cu trei cai sau a robinetilor. Incalzirea neuniforma a radiatoarelor se datoreaza tot magnetitei care se depune in radiatoare.
 
Calorifere de aluminiu conectate prin teava de cupru, de polietilena, PEX, Pexal sau la clasica teava neagra de fier formeaza un precipitat alb sau alb-galbui, acesta fiind oxid de aluminiu. De asemenea, in timpul procesului de coroziune al aluminiului rezulta hidrogen, acesta determinand functionarea zgomotoasa a sistemului. Oxidul de aluminiu poate forma de asemenea, daca nu este indepartat, cruste in schimbatoarele de caldura, determinand scaderea randamentului. 
Atentie! Aceste cruste nu pot fi indepartate, deoarece oxidul de aluminiu nu se dizolva in acid.

Spalarea instalatiei termice si protejarea acesteia folosind inhibitori de coroziune de calitate, restabileste randamentul centralei si al sistemului, scade consumul de combustibil, previne defectiunea echipamentelor si prelungeste foarte mult durata de viata a sistemului. 

Ideal, spalarea si protejarea instalatiei se face imediat dupa efectuarea probei de etanseitate a sistemului. Astfel toate componentele noi ale sistemului vor fi protejate si vor functiona fara probleme o perioada foarte lunga de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu